Przygotowanie ziół – kiedy tak właściwie warto je stosować?

Przygotowywanie ziół nie jest trudną sprawą. Trzeba się do tego jednak dobrze zabrać, żeby zioła nie pozostały uszkodzone i nie utraciły własnych drogocennych wartości odżywczych. W głównej mierze, świeże zioła należy kupować u sprawdzonych hodowców bądź również uprawiać samodzielnie w donicach na balkonie czy w kuchni lub też na grządkach w ogrodzie. Zawsze przez użyciem należy pamiętać o ich niesłychanie dokładnym umyciu.

Zioła albowiem pryskane są w szeregu przypadków środkami chemicznymi, a w ich listkach czai się ziemia i drobne owady. W następnej kolejności należy subtelnie siekać je na drobno wielkim oraz ciężkim nożem, to naturalnie dzięki jakiemu zioła będą naprawdę posiekane, a nie poszarpane. Jeśli komuś niezwykle przeszkadzają przy pożywieniu łodyżki, powinien je wcześniej oberwać. Istotne, żeby siekać zioła na krótką chwilę przed dodaniem do potrawy. W przeciwnym razie zdążą się utlenić.

Zioła dodajemy na sam koniec gotowania. Gigantyczna temperatura działa bowiem niszcząco na delikatne witaminy oraz wartościowe związki zawarte w roślinach – przetestuj zkittlez. Zioła w ziołolecznictwie występują pod wieloma rozlicznymi postaciami. Zasadniczo, używa się ich po poddaniu pewnej obróbce. Najbardziej atrakcyjne oraz lubiane substancje wytwarzane z ziół to napary, odwary, nalewki, syropy, soki, maceraty oraz olejki.

Aby sporządzić napar, należy na krótko przed wypiciem zalać zioła wrzącą wodą. Odwar różni się od niego tym, że zioła gotuje się przez kilka minut na ogniu. Proces przygotowania nalewek jest mnóstwo dłuższy oraz potrafi trwać nawet do kilkunastu miesięcy. Zioła zalewa się rozcieńczonym spirytusem i odstawia do przereagowania. Po pewnym czasie, kiedy już nalewka się „przegryzie”, dodaje się jej parę kropel do wody mineralnej.

Sporządzenie syropu jednakowo jak odwaru wymaga gotowania. W tym wypadku jednakże świeże zioła gotuje się w cukrze aż do powstania gęstej substancji. Soki wytwarzać wolno w każdej temperaturze na skutek mechanicznego wyciskania owoców, warzyw i ziół. Maceraty również przyrządza się na zimno. Lodowatą wodą zalewa się zioła. Kolejna z metod przetwarzania ziół to generowanie olejków. Jest to niesłychanie skomplikowany proces, jakiego nie wolno zrealizować w domu. Polega bowiem na destylacji pary wodnej.

Dodaj komentarz